Späť

Šariš Ejl, ale po našom

Piatok, 8.3. 2019, 22:59

Plzeňský Prazdroj Slovensko do svojho stáleho portfólia zaradil nový pivný špeciál Šariš Ejl. Pivovarnícki majstri zo Šariša, inšpirovaní tradičným anglickým pivom, sa pritom držali originálnej slovenskej receptúry, ktorú prispôsobili požiadavkám domácich spotrebiteľov.

Pivní gurmáni veľmi dobre poznajú pivný špeciál ALE, ktorý označuje skupinu tradičných anglických, amerických a belgických pív. Používa sa na pomenovanie vrchne kvasených pív, ktoré majú typický ovocný či korenistý nádych a čoraz viac rastú na popularite.

V prípade Šariš Ejl ide o historicky prvé zvrchu kvasené pivo Šariš. „Je to odvážny krok, ktorý ešte na Slovensku nikto neurobil. Cieľom novinky, ktorú sme uvarili v Pivovare Šariš, je obohatiť naše portfólio o stály produkt a prilákať nových spotrebiteľov k značke Šariš. Veríme v úspech Šariš Ejl, pretože je to značka, ktorá má celoslovenský potenciál,“ uviedol obchodný riaditeľ Plzeňského Prazdroja Slovensko Martin Grygařík.

Sládkovia zo Šariša inšpirovaní tradičnou anglickou receptúrou, uvarili Ejl, ale po našom a  prispôsobili ho požiadavkám domácich spotrebiteľov. Preto dostal aj názov v slovenskej podobe. „Ide o pivo s originálnou slovenskou receptúrou, pri ktorej využívame slovenský jačmeň a kľúčovými ingredienciami sú aj slovenská vášeň a vynaliezavosť. Uvarili sme pivo inšpirované anglickým svetlým ALE, no v ľahšej, piteľnejšej variante, ktorého chuť Slovákom dokonale sadne,“ dodáva Grygařík.

ALE je druh piva, ktorý je u slovenských milovníkov zlatistého moku v rámci špeciálov jeden z najobľúbenejších. Vyplýva to z programu Voľba sládkov, kde práve ALE bol v minulom roku najžiadanejším špeciálom. „Počet ľudí, ktorí nikdy nesiahli po pivných špeciáloch, za posledné roky neustále klesá. Práve naopak, špeciály získavajú na obľube a bude tak tomu aj tento rok. Analýzou dát sme zistili, že čoraz viac ľudí láka objavovanie nových chutí. Za posledné štyri roky je to nárast takmer o 10 percent. Zhruba štvrtina ľudí sa k špeciálom vracia pravidelne,“ hovorí Ján Píry, obchodný sládok Plzeňského Prazdroja Slovensko.

Pivo typu ALE sa vyrába použitím kvasiniek vrchného kvasenia, ktoré na rozdiel od kvasiniek spodného kvasenia fermentujú pivo pri vyšších teplotách. Špecifické kvasinky a vyššia teplota kvasenia vplýva na tvorbu širokého spektra aromatických látok. Tie potom dávajú pivám ALE typický ovocný až korenistý nádych. Veľakrát je ešte zvýraznený použitím voňavých, ovocných chmeľových odrôd.

Šariš Ejl je svetlý zvrchu kvasený a za studena chmelený špeciál, ktorý sa vyznačuje zlatou iskrivou farbou a krémovou penou. „V chuti sa snúbi sladkosť s horkosťou. Prekvapí svojou ľahkosťou, pretože má 4,5% alkoholu. Šariš EJL je štvorsladový. Optimálne vyladený pomer sladov mu dodáva plnú chuť a sýtu, zlatistú farbu typickú pre pivá Šariš,“ opísal vlastnosti novinky Ján Čerkala, manažér závodu, Pivovar Šariš.

Šariš Ejl bude dostupný na celom Slovensku v 0,5 l sklenenej fľaši, 0,5 l plechovke a 30 l KEG sude.

Zdroj/Foto: Plzeňský Prazdroj Slovensko

retail, retailweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30