Späť

Repkovo-reďkvový olej Flaviol

Sobota, 11.8. 2018, 22:51

Repkovo-reďkvový olej lisovaný za studena má spomedzi všetkých jedlých rastlinných olejov nielen najviac vitamínu E, ale aj najvýhodnejší pomer omega-3 a omega-6 mastných kyselín pre ľudský organizmus.

Exkluzívny vyvážený pomer 1:1,98 pomáha znižovať riziko vzniku srdcových chorôb, chráni pred cukrovkou druhého typu, Alzheimerovou chorobou, ale aj pred slabnúcou činnosťou mozgu, spôsobenou starnutím. V porovnaní s ostatnými bežne používanými rastlinnými olejmi má najväčší obsah omega-3 mastných kyselín a to až 10-násobne vyšší ako olivový olej.

Oliva severu zo Spiša

Značka Flaviol je synonymom vysokokvalitných repkových olejov, ktoré sa vyrábajú na východe Slovenska v dedinke Spišský Hrušov. Vďaka šetrnému spracovaniu kvalitného semena repky olejnej, dopestovaného na slovenských poliach si oleje Flaviol zachovávajú vysoký podiel vitamínov A, D, E a K, množstvo antioxidantov, enzýmov a minerálnych látok. Navyše, spomedzi všetkých bežne používaných rastlinných olejov vynikajú repkové oleje Flaviol aj ideálnym pomerom omega-3 a omega-6 mastných kyselín.

„K výrobe olejov Flaviol pristupujeme šetrne. Aby z repky olejnej mohol vzniknúť zdravý rastlinný olej, treba ju, prirodzene, najskôr spracovať. U nás repku spracujeme tak, aby sa v olejoch Flaviol zachovalo čo najviac prospešných látok. Aj preto premieňame repku olejnú na olej iba dvomi šetrnými spôsobmi: lisovaním za studena a fyzikálnou rafináciou,“ vysvetľuje Tibor Husár, generálny riaditeľ spoločnosti BIO-plus, s.r.o.

Tradícia olejárstva

Repkový olej zo Spiša je po úspešnom vyšľachtení odrôd bezerukovej repky olejnej v 70. rokoch 20. storočia vďaka svojmu priaznivému zloženiu mastných kyselín považovaný za jeden z nutrične najvýhodnejších rastlinných olejov. Svojím zložením v niektorých kritériách podľa odborníkov dokonca prekonáva aj vysoko cenený olivový olej. K benefitom poctivého repkového oleja zo Spiša, Flaviolu, treba prirátať aj to, že pochádza z regiónu  so špecifickými klimatickými podmienkami a bonitou pôdy. Jeho výroba nadväzuje na stáročnú históriu skúsenosti.

Mýtus o repkovom oleji

O repkovom oleji dlho koluje mýtus, ktorý mnohých zbytočne odrádza od využívania tohto druhu oleja. No dnešný repkový olej neobsahuje škodlivé látky. Už dávnejšie si získal zlú povesť podradného oleja, keďže sa v ňom kedysi nachádzal vysoký obsah dieteticky nevhodnej kyseliny erukovej. To sa však úspešným vyšľachtením bezerukovej repky olejnej v 70. Rokoch 20. Storočia stalo minulosťou.

Tri dôvody, prečo repkový olej:

1. Bohatý zdroj omega-3 mastných kyselín

Repkový olej obsahuje vysoký podiel kyseliny linolénovej, patriacej do skupiny omega-3 mastných kyslín. Tá napomáha k udržiavaniu normálnej hladiny cholesterolu v krvi, ako aj k zdravému vývinu detí. Obsahom omega-3 pritom až 10-násobne prevyšuje olivový olej

2. Vhodný do studenej i teplej kuchyne

Repkový olej je univerzálny. Vďaka tomu, že rafinovaný repkový olej má neutrálnu chuť i vôňu, sa výborne hodí do nátierok či šalátov, kde zvýrazňuje arómu byliniek a zeleniny. No zároveň je veľmi odolný aj voči vysokej teplote. Teplotná odolnosť oleja je totiž viac ako 240 stupňov celzia, vďaka čomu sa skvele hodí aj na vyprážanie.

3. Cenný zdroj prospešných vitamínov

Okrem toho, že má repkový olej ideálny pomer omega-3 a omega-6 mastných kyselín, konkrétne 1:2, je tiež cenným zdrojom vitamínov E, A, D a K a rastlinných sterolov. Vďaka jeho výživovej hodnote je dokonca v Nemecku právom označovaný za najobľúbenejší jedlý olej.

Flaviol repkový olej panenský

Repkový olej zo semien repky olejnej sa lisuje pod prísnym dohľadom pri teplote max 45 stupňov bez pridania chemikálií. Vďaka nízkej teplote lisovania sa v oleji neznehodnocujú rozpustné vitamíny prítomné v rastline, najmä vitamin E, a zároveň sa zachováva ideálny pomer omega-3 a omega-6 mastných kyslín. Zdravotnými účinkami dokonca tento olej dokáže prevýšiť i vyhľadávaný olivový.

Flaviol repkový olej

Za studena lisovaný fyzikálne rafinovaný repkový olej bez pridania chemických látok sa na rozdiel od nerafinovaného panenského repkového oleja vyznačuje vyššou teplotou zadymenia. To znamená, že je odolný voči vysokým teplotám, vďaka čomu je výborný na varenie. Okrem toho má neutrálnu chuť a vôňu, čo z neho robí ideálny olej na vyprážanie. Pre porovnanie, teplota zadymenia tohto oleja je cca 240 stupňov celzia, zatiaľ čo pri rafinovanom slnečnicovom oleji je to len 110.

Zdroj: PR, Flaviol

retail, retailweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031