Späť

Potravinoví inšpektori otestovali vianočný sortiment

Sobota, 15.12. 2018, 00:32

Agrorezort v spolupráci so Štátnou veterinárnou a potravinovou správou SR (ŠVPS SR) venuje v tomto období zvýšenú pozornosť potravinám, ktoré končia na našich stoloch počas Vianoc a Nového roka. Rozsiahle kontroly zrealizované na celom Slovensku odhalili problémy s hygienou a aj škodlivé či klamlivo označené potraviny.

V termíne od 1. júla do 30. novembra 2018 zrealizovali potravinoví inšpektori na celom Slovensku 22 876 kontrol, z toho 878 bolo cielených na vianočný sortiment. Kontrolám podrobili sklady, hypermarkety, supermarkety, malé predajne, výrobné prevádzky, internetové obchody, predajné automaty, baliarne a aj trhoviská. Celkovo bolo zistených 5 749 nedostatkov.

„Cielené kontroly sme zamerali na potraviny, ktoré sa tradične predávajú a konzumujú v období Vianoc a Nového roka, ako napríklad vianočné pečivo, sušené a presladené ovocie, orechy, sezónne ovocie, sušené huby, vianočné čokoládové a nečokoládové cukrovinky, zemiaky, medovinu, kvasenú kapustu, chlieb, majonézy, med, údené mäso a ryby,“ priblížil Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ ŠVPS SR.

„Medzi najčastejšie problémy patrila zlá hygiena predaja a skladovania potravín, potraviny s uplynutou trvanlivosťou alebo po dátume spotreby, nesprávne i klamlivo označené produkty, zanedbaná osobná hygiena zamestnancov a potraviny napadnuté škodcami,“ vymenoval J. Bíreš.

V kontrolách pohoreli turecké cukrovinky s utajenou konzervačnou látkou kyselinou sorbovou. Medzi nevyhovujúcimi výrobkami skončili aj punčové rezy. Dve boli zafarbené nepovoleným syntetickým farbivom Ponceau 4R (košenilová červená E 124) a tretie nepriznaným farbivom košenila (kyselina karmínová E 120). V dvoch vzorkách medovníkov namerali kontroly prekročené maximálne prípustné množstvá syntetických farbív.

Nedostatky objavili kontrolóri aj v medovine. Výrobcom vytkli označenie nezodpovedajúce predpisom, rozdiely medzi skutočným a deklarovaným hodnotám alkoholu a aj nečistú vôňu a chuť po oxidácii, myšine a kyseline octovej.

Veľké množstvo nedostatkov odhalili kontroly pív z malých pivovarov. Z celkového počtu 70 testovaných vzoriek nevyhovela viac ako polovica. Výrobcovia najčastejšie robili chyby v označovaní. Laboratórne testy v pivách preukázali prítomnosť nepovolených prídavných látok (sladidiel), rozdiely medzi skutočným a deklarovaným obsahom alkoholu či nesprávne začlenenie piva do príslušnej skupiny na základe zistenej odlišnej farby piva a nameraného extraktu v pôvodnej mladine.

V mesiacoch júl až november 2018 bolo uskutočnených 1035 kontrol kvality čerstvého ovocia a zeleniny. Celkovo prekontrolovali inšpektori 1 018 386 kilogramov tovaru, z čoho 33 023 kilogramov nevyhovelo požiadavkám. Išlo najmä o paradajky, jablká, papriku, stolové hrozno a mrkvu. Problematické plodiny zlyhali na nesprávnom označení, nevyhovujúcom zdravotnom stave, výskyte plesne a hniloby, nečerstvom vzhľade a povrchových poškodeniach.

Výborné výsledky zaznamenali potravinoví inšpektori v prípade špeciálnych kontrol zameraných na overenie pravosti a pôvodu certifikovaných vín s chráneným označením pôvodu (CHOP) a chráneným zemepisným označením. V 78 vzorkách vín z ročníkov 2016, 2017 a 2018 nepreukázali laboratórne testy žiadne nedostatky. 

ŠVPS SR rozdala 470 blokových pokút v hodnote 16 479,62 eura. Úradné kontroly potravín budú prebiehať počas celého vianočného obdobia až do konca roka 2018.

Zdroj: MPRV SR

Ilustračné foto: pixabay.com

retail, retailweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930