Potravinárska komora Slovenska (PKS) oceňuje snahu pani poslankyne NR SR Evy Antošovej pomenúvať a predkladať návrhy riešení aj na také dôležité otázky, ako je plytvanie potravinami.
Pri zavedení povinnosti darovať charitatívnym organizáciám všetky potraviny, ktorým uplynula doba minimálnej trvanlivosti, a pokiaľ sú bezpečné, však vznikajú mnohé, najmä však praktické problémy.
V prvom rade je potrebné si uvedomiť, že dátumom minimálnej trvanlivosti sú označené tisícky položiek od suchých výrobkov uložených v regáloch, cez chladené výrobky ako sú omáčky či mliečne výrobky, až po mrazené výrobky, ako je napríklad mrazená zelenina a hotové výrobky. Vyvstáva teda otázka, či sú charitatívne organizácie dostatočne kapacitne a technologicky na takýto krok pripravené.
Druhá, nemenej dôležitá otázka, je bezpečnosť spotrebiteľa, najmä rizikových skupín ako sú starší ľudia. Potravinári po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti nemôžu garantovať zachovanie typických chuťových či senzorických vlastností potravín. Otázne preto je, či príjemcovia darovaných potravín, najmä sociálne zariadenia, budú spôsobilé rozpoznať bezpečnosť potraviny po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti na jej konzumáciu.
„Pripájame sa k iniciatíve pani poslankyne hľadať riešenia na predchádzanie plytvania potravinami. Navrhujeme však, aby darovanie potravín zostalo naďalej na dobrovoľnej báze, a zároveň aby bol legislatívny návrh najskôr prediskutovaný zo všetkými dotknutými stranami, vrátane odborníkov na bezpečnosť potravín a verejné zdravie,“ uvádza Jana Venhartová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska.
Zdroj: Potravinárska komora Slovenska
Ilustračné foto: pixabay.com